DAR

DAR (2023 – 2024)

Een grote industriële ruimte. Parcours runners die in repetitieve patronen bewegen. Een drone die dreigend en speels boven dat tafereel uit zweeft en alles in zijn vizier houdt. Die drone gaat een dansante dialoog aan met een kind. Dat zijn de basiselementen voor DAR, een nieuw transdisciplinair werk van MOVEDBYMATTER/Kasper Vandenberghe.

De lijm tussen al deze elementen is een zelfbevragend onderzoek naar wat het betekent om als man mens te zijn. Dit thema dat voortdurend in beweging is, vormt de basis voor dit project en zal naar de toekomst toe een rode draad vormen in het werk van MOVEDBYMATTER. Zoals steeds blijven Vandenberghe en zijn team op zoek naar herkenbare en maatschappelijke relevante thema’s die vorm krijgen in grootse fysieke beelden. Hierbij vragen zij zich met DAR af of geweld en oorlog werkelijk mannelijke fenomenen zijn.

© Thomas Nolf

Is het patriarchaat verantwoordelijk voor het feit dat er nog steeds dagelijks oorlog wordt gevoerd? Is er een link tussen het cliché van ‘boys with their toys’ en het snel toenemend gebruik van drones in oorlogsvoering? Met drones kan je immers vanop grote afstanden heel nauwkeurig doelwitten raken, waardoor een oorlog op een lugubere game gaat lijken. Wat zegt dit over onze kijk op geweld?

 

Timing

DAR focust vanaf 2022 een jaar lang op research. Dit samen met partners RoSa vzw, MenEngage en Kopergietery. Het jaar daarop, van 2023 tot 2024, wordt het creatieproces ingezet en gaat de voorstelling in de zomer in première bij Miramiro.

Credits

PARTNERS CIRKLABO/30CC, C-Takt, IN-SITU, Kopergietery Gent, MAD festival Antwerpen, MenEngage, Miramiro, Theater op de Markt – Provinciaal Domein Dommelhof, RoSa vzw
MET DE STEUN VAN de Vlaamse overheid