OVER MOVEDBYMATTER

OVER MOVEDBYMATTER

MOVEDBYMATTER is een kunstperformance gezelschap / productiehuis.

HET VERBORGENE VERKENNEN

Met de levendigheid van het alledaagse als uitgangspunt, schept MOVEDBYMATTER performances en creëert concepten die de levendigheid van onze lijfelijke routinebewegingen en dagelijkse rituelen beproeven. Hoe is het mogelijk om een choreografie te creëren van bewegingen die aan onze bewuste controle ontsnappen? Wat is de fysieke vertaling van onze onbewuste gedachten?

 

En tot slot, hoe interageren tijd en lichaam?

 

Naast performances creëert MOVEDBYMATTER ook evenementen waarbij de levendige natuur van objecten wordt losgelaten op menigten. Wat zijn de effecten van deze objecten op hun perceptie van de tijd, hun connectie en hun conversationele kracht?

English

EXPLORING THE HIDDEN

Taking the animate of the mundane as the central tenet, MOVEDBYMATTER builds performances and creates concepts which test the animacy of our bodily routine movements and daily rituals. How is it possible to create a choreography of movements that escape our conscious control? What is the physical translation of our unconscious thoughts?

 

Last but not least, how do time and the body interact?

 

Next to performances, MOVEDBYMATTER designs events where the animate nature of objects is released upon crowds. What are the effects of these objects on their perception of time, their connection and their conversational vigour?

WIE?

Kasper VDB

KASPER VANDENBERGHE (REGISSEUR, PERFORMER)

Kasper Vandenberghe (°1983) gaat op zoek naar de relatie tussen de stroming van de massa en de wilskracht van het individu, maar ook naar de fysieke vertaling van onze constante gedachtenstromen. Individuen spelen vaak een centrale rol in een wereld die door anderen bepaald wordt, zonder dat er bij stil wordt gestaan wat ze in feite verlangen.

 

In 2004 startte hij in Toneelklas Dora van der Groen, en in het beginstadium van zijn carrière werkte hij voor het gerenommeerd Nederlands gezelschap Zuidelijk Toneel (Talkshow House, Crying Yellow Tears – 2018), Miet Warlop (Springville – 2012), en het Gentse theatercollectief Ontroerend Goed (The Smile Off Your Face – 2010).

 

In de afgelopen tien jaar stond Kasper voornamelijk op de scène als performer bij Troubleyn/Jan Fabre, en speelde rollen in Troubleyns Orgy of Tolerance (2009), en Prometheus Landscape II (2010). Vandenberghe was te zien in twee significante re-enactments: De Macht der Theaterlijke Dwaasheden (2012) en Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was (2012), en meer recent in de 24-uur durende voorstelling Mount Olympus (2015).
Sinds 2013 geeft hij les bij de Teaching Group Jan Fabre te Antwerpen.

 

In 2018 richtte Vandenberghe het gezelschap MOVEDBYMATTER op.

 

Wouter

WOUTER VERMEYLEN (MANAGER, PRODUCER)

Mede-oprichter Wouter Vermeylen (°1976) start als bouwmanager bij Kunstencentrum Vooruit in 2001. In 2004 versterkt hij Frederik De Preester en Filip Standaert in Les Nuits Tout Court. In die periode zetten ze tijdens Time Festival en in S.M.A.K. bijzondere feesten op waarvoor de nacht te kort is. Later organiseert dit collectief artistieke samenwerkingen met o.m. Vooruit, Dr. Guislain Museum, Ontroerend Goed en NTGent.

Ook in 2004 richt hij met dit team Handelsreizigers in Ideeën op om tentoonstellingen, voorstellingen en events te organiseren, geïnspireerd door kunst en wetenschap.

In 2011 richt Wouter Yesplan op, een spin-off van Vooruit, die planning software ontwikkelt voor de culturele sector. Vandaag is hij nog steeds CEO van Yesplan en zaakvoerder van Handelsreizigers in Ideeën.

matthias-velle2

MATTHIAS VELLE (DRAMATURG)

Dramaturg Matthias Velle (°1987) maakt sinds 2019 deel uit van MOVEDBYMATTER. Voorheen was hij wetenschappelijk medewerker aan de afdeling Literatuur van Universiteit Gent. Zijn academisch onderzoek behandelde de mythe, tragedie en het tragische in het werk van de gerenommeerde Vlaamse auteur Peter Verhelst.

 

Vanaf 2014 werkte hij als dramturg voor KVS (Odysseus), LOD muziektheater (Flandria), NTGent (In Europa), Ruhrtriennale (Die Fremden), Theater Malpertuis (Ivanov), Theater Rotterdam (In Europa) en Victoria Deluxe (Sense in the City, Speak Out, The Art of Organising Hope), waar hij telkens zijn rol als dramaturg combineerde met die van scriptschrijver, curator en coach. In NTGent, Ruhrtriennale en Theater Rotterdam, werkte Velle intens samen met de Nederlandse regisseur Johan Simons.

 

Klink hier voor zijn LinkedIn-profiel.